lauantai 28. marraskuuta 2009

Harald Arnkil: Värit havaintojen maailmassa

Värit havaintojen maailmassa on tarkoitettu väriopintojen perusoppikirjaksi visuaalisten alojen ammatillisiin kouluihin. Itse pystyn arvioimaan teosta vain maallikkopohjalta, mitään visuaalista koulutusta en omaa. Mutta ainakin itselleni tämä oli ihan loistava perusteos värien maailmaan. Asioissa edetään rauhallisesti ja loogisessa järjestyksessä, alan termistöä samalla selittäen. Teksti on sujuvaa ja helposti omaksuttavaa

Tätä kirjaa olen lukenut pitkään ja hartaasti. Ja ellei kirjasto jo haluaisi omaansa takaisin, jatkaisin lukemista edelleenkin. Suosittelen sitä todella lämpimästi jokaiselle valokuvaamista tai taidemaalaamista harrastavalle, tai vaikka vain luonnon valonäytelmistä nauttivalle. Kirjassa nimittäin käsitellään värien ominaisuuksia hyvin monimuotoisesti. Sateenkaaren synnystä värijärjestelmiin. Värien fyysisistä ja psyykkisistä vaikutuksista, silmän optiseen rakenteeseen. Tämä on kirja, jonka pariin palaisin varmasti useasti, jos se kirjahyllystä löytyisi.

" Vaaleus on pinnan havaittu heijastavuus. Se on näköaistin päätelmä siitä, mikä on pinnan heijastuskyky valaistuksesta riippumatta. Vaaleus on havaitsemiseen liittyvä psykofyysinen suure eikä sitä näin ollen voi mitata mittalaitteilla. Kun katsomme valkoista paperia ensin valossa ja sitten varjossa, arvioimme sen molemmissa tilanteissa valkoiseksi eli hyvin vaaleaksi -  siitä huolimatta, että sen pinnan heijastama valon määrä on aivan eri luokkaa valossa kuin varjossa. Vaaleuden sijaan puhutaan valoisuudesta eli luminanssista silloin, kun halutaan täsmentää, että kyseessä on fyysisesti mitattavasta heijastuvan tai säteilevän valon määrästä."

2 kommenttia:

  1. Tämän minäkin haluan lukea...

    VastaaPoista
  2. Voi olla, että sinulle nuo asiat ovat jo tuttuja, kun olet valokuvausta niin pitkään harrastanut. Mutta toisaalta, eihän lukemisesta ole haittaakaan :)

    VastaaPoista