perjantai 28. elokuuta 2009

Sophie Collins: Koirapuhetta, opi tulkitsemaan koirasi viestejä

Tästä kirjasta jäi epämiellyttävä olo. Periaatteessa se on ihan ok, kuvia koirista, ja tekstejä joissa noiden koirien ilmeitä tulkitaan. Mutta ihan kaikkien tulkintojen kanssa en ole samaa mieltä, ja ihan selkeitä, karkeita virheitäkin löytyi. Vaikka tämä.

"Bassettien ja beaglejen kaltaiset ajokoirat pitävät häntäänsä yleensä melko matalalla, paitsi silloin kun ne ovat ylen määrin kiihdyksissä." Mahtaako montaa koirarotua olla, joka kantaisi häntäänsä pystymässä, kuin beagle??

Mutta suurin asia, miksi en kirjasta pitänyt, oli kuvausjärjestelyt. Kaikki kuvat oli otettu studio-oloissa, jonne oli tuotu toisilleen vieraita koiria. Tekstissäkin moneen kertaan kerrottiin, miten osa koirista ahdistui suuresti ahtaassa tilassa olemisesta, ja jotakin oli siellä jopa purtu. Osa koirista todellakin näytti kuvissakin niin ahdistuneille, että kuvaamisen sijaan ne olisi pitänyt viedä kiireesti pois. Tarkoitusko pyhittää keinot?

"Tämä jackrusselinterrieri on lyönyt täysjarrut päälle ja kiskoo taluttimessa taaksepäin. Silmissä on pehmeä katse; koira ei tuijota vaan anelee apua." Samaa russelia oli kuvattu monessa muussakin pelkoa ja ahdistusta kuvaavissa kohdissa. "Voimakkaasti köyristynyt selkä, jännittyneet etutassut ja luihulta näyttävä takapää viestivät yksikantaan, että tämä jackrusselinterrieri on peloissaan." "Hieman köyristynyt asento on selkeä merkki pelosta, hädästä ja ahdistuksesta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti