sunnuntai 30. elokuuta 2009

Wilkie Collins: Valkopukuinen nainen

Valkopukuinen nainen on lojunut yöpöytäni laatikossa jo muutaman vuoden. Yli 500, pienellä präntillä ladottua sivua vanhanaikaista, runsaiden korulauseiden värittämää tekstiä on saanut minut kerta toisensa jälkeen sulkemaan kirjan heti ensimmäisten sivujen jälkeen. Tällä kertaa pääsin kuitenkin loppuun asti.

Kirja on kirjoitettu noin 150 vuotta sitten, ajalla jolloin naiset pyörtyilivät hiljaa taustalla, ja aatelisarvo riitti todistukseksi miehen korkeasta moraalista. Valkopukuinen nainen on salapoliisitarina yhdistettynä rakkaustarinaan. Oikeastaan ihan hyvä kirja, jos vaan lukukunto kestää kaiken liirumlaarumin.

"Lähestyin häntä ja ojensin käteni. "Teillä on monta ystävää, jotka teitä rakastavat, neiti Fairlie. Tiedän tuleva onnenne on monen sydämen toive. Saanko nyt lähdön hetkellä sanoa, että se on myös minun rakkain toiveeni?" Kyyneleet valuivat hänen poskiaan pitkin. Hän nojautui toisella vapisevalla kädellään pöytään ja ojensi minulle toisen. Painoin pääni sen yli, huuleni pusertuivat siihen, kyyneleeni tipahtivat sille - ne olivat tuskan ja epätoivon kyyneleitä. "Jumalan tähden, jättäkää minut!" hän kuiskasi. Hänen sydämensä salaisuus purkautui esiin noissa rukoilevissa sanoissa. Minulla ei ollut oikeutta kuulla niitä; minulla ei ollut oikeutta niihin vastata. Nämä sanat, tämä pyhän heikkouden ilmaus, karkottivat minut huoneesta. Kaikki oli ohi."

5 kommenttia:

 1. Tätä menoa riittää että lunttaan täältä kirjalistan ja menen kirjastoon :)
  Kuulosti kivalta tämäkin kirja. Ei sellainen johon törmäisin kirjastossa itse sattumalta.

  Oletko sattunut lukemaan seuraavia kirjoja: Sabine Kuegler, Viidakkolapsi ja sen jatko-osa Paluun viidakkoon. Ovat avartavaa luettavaa.

  Samoin minuun kolahti keväällä: Vaite Celestine, Tahitin tyttäret. Se kuuluu kolmen kirjan sarjaan,itsekään en ole niitä muita vielä lukenut.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä, en ole noita lukenut, mutta varsinkin tuo Kuegler kuulosti tosi mielenkiintoiselle esittelytekstin mukaan. Laitan muistiin.

  Vähän samaa sarjaa taitaa olla Jung Chang: Villijoutsenet. Oletko lukenut sen? Minä pidin siitä kovasti.

  Tuon Valkopukuisen naisen saat minulta vaikka omaksi. Se on vaan pokkari, enkä aio sitä missään tapauksessa itselläni säästää.

  VastaaPoista
 3. Tämähän on kuin lukupiiri :) Saa ideoita puolin ja toisin. Palataan asiaan livenä..

  VastaaPoista
 4. Kivoja vinkkejä täältä tosiaan saa :)

  VastaaPoista
 5. R&T: Hyvät vinkit ovat aina tervetulleita :)

  MILLI: Hienoa. Ja kiva kuulla, että täälläkin joku aina joskus piipahtaa :)

  VastaaPoista