lauantai 5. syyskuuta 2009

Tony DiTerlizzi & Holly Black: Spiderwickin kronikat

Spiderwickin kronikat on viisiosainen fantasiatarina, joka ei nyt ehkä ihan kaikkien pienimmille lukijoille sovi, mutta mörköpelkojen ylittäneille kyllä. Tarina etenee todella vauhdikkaasti, kirjasta toiseen, ilman varsinaisia suvantokohtia. Näitä kirjoja ei oikein voikaan lukea erillisinä kirjoina, koska juoni etenee niissä niin selkeästi alusta loppuun, kirjasta toiseen.

Vaikka kertomuksessa ei oikeastaan ole mitään hauskoja kohtia, ei sävy silti ole liian tumma. Toisaalta ainakaan minua, ei päähenkilöiden tunteet saavuttaneet, ja hurjimmatkin taistelukohtaukset laimenivat tavalliseksi tarinoinniksi. Lastenkirjassa sitä ehkä on pidettävä hyveenäkin.

Aikuislukijalle parasta antia on kuitenkin DiTerlizzin loistava, ilmeikäs kuvitus. Jo sen takia, kannattaa Spiderwikin kronikat lukea.

Viisiosaisen Spiderwickin kronikoiden, kolmannen osan lopputeksti.

"Ronttuja ja peikkoja,
kaikenlaista kummaa!
Vielä vastaan tuleeko
muuta synkkää, tummaa?

Jared, vaikeuksissa aina,
vetää puoleen kaiken kurjan.
Hän kohtaa pian haastajansa,
oman kaksoisolentonsa hurjan.

Alla vanhan louhimon
on kääpiöiden maa.
Siellä kansa ja kuningas,
joka ei kruunua saa.
Ole rohkea, jatka vain!

Mutta varo tiellä haltijain."

3 kommenttia:

 1. JOs vertaat näitä vaikka Taru Sormusten Herraan Tai Harry pottereihin?

  Kenelle sopivat?
  Utelias...kun on vaikea keksiä luettavaa tuolle esikolle joka ahmii kirjoja. (ei ole lukenut siis noita yllämainittuja kun olen sitä mieltä että saisi kasvaa hiukan vielä)

  VastaaPoista
 2. No ainakin meidän kymmenvuotias piti näitä aika kesyinä. Vähemmän jänninä, kuin vaikkapa tuota Deltoran vyötä, vaikka oliot toisiaan tässäkin tappavat. Ja varmasti vähemmän pelottavia ovat kuin Sormusten Herra, sitä en vielä meidänkään pojalle antaisi, Harry Potteria voisin harkita.

  Pelottavuus on tietysti aina yksilöllistäkin. Jos ennestään sattuu pelkäämään vaikka sängyn alla luuraavia mörköjä, ei näitä kirjoja kannata lukea. Tässä sarjassa peikot yms. kun esitetään ihan normimaailman ilmiöinä. Ne esim. hyökkäävät lasten kotiin, ja sieppaavat äidin.

  Oletteko lukeneet Lili Väkevä-kirjoja? Ne ovat vielä Spiderwickistä astetta rauhallisempia seikkailuja.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä ja mielipiteistä.Täytyy mennä joku päivä taas kirjastoon...

  VastaaPoista